Gotlands allehanda

Den här krönikan skrevs  i samband med Filippas Besök på Gotland.

Därför gör Filippa sitt jobb i Hemse

Partipolitiken tvingas verka under allt underligare omständigheter. Det tänkte jag på i går, när jag stod och väntade på Filippa Reinfeldt utanför vårdcentralen i Hemse.

På programmet stod jordnära frågor. Sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm, som också är Moderaternas talesperson i sjukvårdsfrågor, ville informera sig om ett program för patienter med hjärtsvikt som bedrivs vid vårdcentralen. Tack vare programmet kan man ställa bättre diagnoser, ge bättre medicinering och ge många äldre högre livskvalitet och ett längre liv.

Men i kvällstidningen Expressen hade samma dag relationsrådgivare Katerina Janouch tilldelats nästan en helsida för en ”debattartikel” om politiker och deras ”erotiska kapital”. Stor bild på sjukvårdslandstingsrådet och hennes man. Rubrik: ”Reinfeldts leder den erotiska maktkampen”.

Vi får veta att paret Reinfeldt är i fertil ålder, att Ohly sliter på gymmet och ”har en yngre kvinna”, att Maria Wetterstrand ”har något av en dominautstrålning” och att Maud Olofsson är ”en mix av urmodern och kinkyqueen”.

På den nationella politiska arenan kan det i dag vara svårt att få genomslag för den sortens politik och utspel som verkligen spelar roll för väljarnas vardag. Bättre vård för för hjärtsviktspatienter står sig slätt mot en relationsrådgivare som beskriver ledande politiska företrädare som deltagare i någon porrig dokusåpa.

Det spektakulära men innehållslösa breder ut sig på substansiella samhällsdebattens bekostnad. Samtidigt som Filippa Reinfeldt diskuterar sjukvård i Hemse reduceras hon till ”fertil” i Expressen.

Alliansens företrädare har rest flitigt under mandatperioden. Jag förstår varför. Man vill nå ut – både för att förmedla budskap och för att ta in intryck och information – utan att all kommunikation ska gå genom ett massmedialt filter där mer och mer förvrängs till oigenkännlighet. För vem känner igen Maria Wetterstrand och Maud Olofsson som ”domina” och ”kinkyqueen”?

Det fanns en tid när Socialdemokraterna tycktes ha identifierat Filippa Reinfeldt som Moderaternas svaga punkt. Sjukvårdslandstingsrådet utsågs till huvudmotståndaren som partiledaren Mona Sahlin skulle debattera allt från sjukvårdspolitik till privatiseringar med. Tanken var väl att man därmed också skulle komma åt statsministern.

Dessa försök har Socialdemokraterna tvingats ge upp. De rådde inte på den ”svaga” punkten. Filippa Reinfeldt må vara gift med statsministern, men en skicklig företrädare för Moderaterna är hon av egen kraft.

Mats Linder

Gotlands Allehanda

Kommentera